Compareixença del secretari general de Salut, el secretari de Salut Pública, el Conseller d’Interior i el Comissari, de dijous 25 de març

Dijous, 25 de març de 2021 a les 00:00

Amb motiu de la Compareixença del secretari general de Salut, el secretari de Salut Pública, el Conseller d’Interior i el Comissari, d'avui dijous, a un quart d’una del migdia, us en detallem extrems amb màxim caràcter objectiu i descriptiu:

Secretari general de Salut

La situació actual respon a què estem deixant una situació d’estancament i iniciem un tímid creixement en el nombre de contagis diaris. Estem per tant en un escenari de transició.

La primera alerta ens ve determinada per l’augment de mobilitat. El risc no rau en el desplaçament en ell mateix, si no en la possibilitat que l’augment de mobilitat vagi acompanyat d’augment de trobades i contactes estrets entre diferents bombolles de convivència.

La segona alerta és la marcada dificultada dificultat de reduir xifres de persones ingressades en unitats de crítics. Estancament que fins i tot ha augmentat lleugerament. Situació que ens preocupa perquè no té correspondència clara amb l’evolució de contagis i ingressos en hospitals.

Tenint en compte l’escenari de transició i tenint en compte les dues alertes, el més prudent és prorrogar les mesures actualment vigents fins el 9 d’abril, inclòs. Fins aquest dia concretament ja que és posterior a setmana santa i perquè coincideix amb finalització d’Ordre ministerial comunicada d’obligat compliment, que el Ple del Consell Interterritorial del Sistema estatal de Salut va adoptar el 10 de març de 2021 sobre la declaració d'actuacions coordinades en salut pública enfront de la COVID-19 amb motiu de la festivitat de Setmana Santa de 2021, que preveu l'adopció, amb caràcter obligatori, des del dia 26 de març i fins al dia 9 d'abril, de mesures de salut pública que es troben vinculades a l'àmbit de les limitacions de drets fonamentals en el marc de l'estat d'alarma: limitació de l'entrada i sortida de persones de l'àmbit territorial de les comunitats autònomes, restriccions a la mobilitat nocturna i limitacions de la permanència de grups de persones en espais públics -com a màxim sis persones si són oberts i quatre persones si són tancats- o privats -només convivents-, i de diverses recomanacions.

Secretari de Salut Pública

Portem una setmana de lleuger increment en dades de contagi.

El nombre de persones ingressades a les UCI no baixa. Ens trobem en estada mitjana a la UCI més elevada (2 dies i mig més de mitjana). Així també són malalts amb una mica més d’edat de mitjana.

Cal subratllar la importància de vacunar el segment de 55 a 75 anys, que és el que potencialment acaba ingressant amb major mesura en els hospitals desenvolupant malaltia greu.

Conseller d’Interior

Reiterar que no s’ha de confondre mobilitat amb interacció social.

Remarca el contingut de la Ordre comunicada ministerial. En aquest sentit, indica que les reunions i/o trobades de caràcter social en espais tancats s’han de limitar a quatre persones i en espais privats sols entre convivents, a partir de demà, divendres 26 de març.

Indica que s’aixeca el tancament de fires i atraccions desmuntables.

Apunta al fet que la mobilitat va augmentar un 60% el cap de setmana passat. Complicat preveure el grau de mobilitat de cara a setmana santa. Fa crida a responsabilitat i cura en la conducció en la via pública. S’establiran controls preventius a fi de garantir seguretat i compliment de mesures.

Comissari

Ahir dimecres el CME i conjunt de Policies locals van aixecar 658 actes per incompliment de normativa COVID. 65 ho van ser per incompliment de mobilitat perimetral i 127 per incompliment confinament nocturn.

Els darrers 7 dies : 5735 actes aixecades. 552 per mobilitat perimetral comarcal.

Preocupa també el degoteig constant de festes no permeses, amb actuacions importants en diferents punts de tot Catalunya.

Espero que us sigui d'utilitat als efectes de coneixement.

Alba Camps Roca
Delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central

Darrera actualització: 25.03.2021 | 16:37