Compareixença de la consellera de Salut i el conseller d'Interior, d'avui dijous 22 d'abril

Dijous, 22 d'abril de 2021 a les 00:00

Amb motiu de la Compareixença de la consellera de Salut i el conseller d’Interior, d'avui dijous 22 d'abril, a un quart d’una del migdia, us en detallo extrems amb màxim caràcter objectiu i descriptiu:

Consellera de Salut

• Ens trobem en una situació estable, tot i que les UCI estan per sobre dels 500 pacients. Aquest matí s’ha decidit flexibilitzar algunes mesures, però amb molta precaució.

• S’ha decidit:
- Obrir el perímetre comarcal per passar-lo a tot el país.
- Es recupera presencialitat a batxillerat i cicles formatius.
- La restauració continua amb l’horari de 7.30h a 17.00h.
- Les activitats esportives i religioses passen al 50%.
- El comerç continua l’aforament del 30%, però sense tenir la limitació de 800 metres quadrats.
- S’obren espais infantils lúdics al 30%, però sense obrir la restauració que tinguin associada.

• Continuem demanant a la gent que es pugui portar la situació sense riscos. Els riscos venen en les trobades col·lectives, en la interacció social, i sobretot quan estan en espais tancats.

• L’epidèmia en cap moment s’ha acabat, però cada cop queda menys. Aquestes setmanes és la situació més difícil de portar, perquè portem un any i el fet de veure la llum ens fa estar més ansiosos per arribar; però hem d’arribar bé, i per això demanem que reduïm al màxim les interaccions socials.

• Com s’ha comprovat avui, si les dades epidemiològiques són bones, el Govern i el PROCICAT fan passos endavant, per permetre recuperar la vida econòmica i social. No volem fer passos enrere, i per això continuem demanant l’esforç a la població.

• Continuem fent un gran esforç de prevenció al sistema sanitari, i estem plenament volcats en la vacunació, tot i que hi hagi decisions (com les de l’estat espanyol) que ho dificulten. La setmana passada vam posar 300.000 dosis de vacunes.

• A partir de la setmana vinent iniciarem nous cribratges. El control de l’epidèmia es basa en el sistema de traçat de casos i contactes, que es fa des de les diferents unitats de vigilància epidemiològica, en alguns indrets de Lleida, Catalunya Central i Girona.

Secretari General de Salut

• Presenta una nova iniciativa de l’estratègica d’intentar sempre anar un pas endavant del virus, amb rastreig i cribratge. La setmana vinent hi haurà cribratges poblacionals seriats en poblacions on es consideri oportú. Es fonamenta en la capacitat dels 4 grans laboratoris que tenen el sistema pulling. Els punts seran els Centres d’Atenció Primària, de la següent manera: - se sustenarà en un aplicatiu que gestionarà cada centre, per facilitar la retirada del kit d’automostra per part de la ciutadania i el seu lliurament;
- serà, com s’ha dit, en sistema d’automostra, que es realitzarà al domicili;
- serà seriat (s’identificarà des del sistema de salut les localitats que hagin de realitzar-ho, i cada 15 dies es podrà fer la PCR d’automostra), dirigit a població de menys de 70 anys (que encara no gaudeixen de taxa vacunal en primera dosi prou important), i
- es començarà la setmana vinent, a localitats de Lleida, Catalunya Central i Girona.

Conseller d’Interior

• Ratifica el criteri de contenció i prudència que ha comentat la consellera.

• Hi ha d’haver una corresponsabilitat bidireccional entre administracions i ciutadania, per ser capaços d’assolir el grau de convivència amb el virus. Així es podrà fugir del binomi “ara tanco-ara obro”.

• Hem de demanar a la ciutadania, precisament ara que veiem índexs poc negatius i que estem en les mesures de reobertura, que posem com a forma de vida les quatre idees de distància, higiene de mans, ús de mascareta i ventilació. Ara més que mai, ara que podem aplicar mesures de reobertura, hem d’aprendre a conviure amb aquestes mesures de prevenció; no podem pensar encara en deixar de portar mascareta. El fet que sigui possible fer reunions amb altres bombolles no vol dir que puguem fer reunions amb diverses bombolles; fins i tot es pot entendre com a necessari a nivell social, però hem de mantenir la prudència.

• Agraeix a la ciutadania la seva actitud. Un cop analitzat l’impacte de la Setmana Santa, podem dir que la població ha complert, i la població ha donat exemple de saber què li toca a la nostra societat.

Comissari dels Mossos d’Esquadra

• Des del cos de Mossos d’Esquadra recorda que el cap de setmana es continuaran els dispositius dinàmics per garantir les mesures de restricció de la mobilitat comarcal (vigent fins al cap de setmana) i de la mobilitat nocturna.

• Recorda que ,juntament amb les policies locals, es continuaran els dispositius per evitar botellades i festes il·legals (com a Sitges i Viver i Serrateix, amb més de 100 persones).

Subdirector de Protecció Civil

• Celebra que estiguem en una situació més favorable, però insisteix que és important, sobretot els primers dies, que es compleixin les mesures: si hem de trobar-nos amb persones que no són del grup bombolla, cal evitar abaixar-se mascareta i ha de ser preferentment a l’aire lliure.

Espero que us sigui d'utilitat als efectes de coneixement.

Alba Camps Roca
Delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central

Darrera actualització: 22.04.2021 | 16:24