Bon migdia;
Amb motiu de Compareixença de la consellera de Salut i el conseller d’Interior d'avui dilluns, a 1/4 de 2 del migdia, us en detallo extrems amb màxim caràcter objectiu i descriptiu:
Consellera de Salut
Cal reduir la interacció i per això ens calen mesures d’acord amb la situació que estem patint.
Ens cal adoptar mesures per un període de 10 dies per aturar l’increment de nous casos. En aquest sentit, es proposa Resolució a publicar demà dimarts i que entrarà en vigor el dijous, 7 de gener, amb mesures que s’afegeixen a les actuals i que es caracteritzen per:
• Confinament perimetral municipal cada dia.
• Es vol evitar aglomeracions i mobilitat.
• Hostaleria i Restauració no veu modificades significativament les condicions.
• L’àmbit cultural resta igual.
• Escoles d’Infantil i Primària (presencialitat plena a partir de l’11 de gener).
• Restricció en les extraescolars: sols es podran dur a terme aquelles que es realitzin dins del centre educatiu i amb grup bombolla.
• Cal incidir molt en la necessitat del teletreball.
• Comerços: Poden obrir al 30%, els que tinguin menys de 400 m2.
• Centres comercials tancats.
• Tots els comerços han d’estar tancats els caps de setmana llevat els essencials.
• Equipaments esportius sols a l’aire lliure.
Els diferents escenaris que es projecten són preocupants i d’incertesa. Ara és el moment d’adoptar aquestes mesures, que han de ser d’impacte.
Tenim més persones en llits de crítics per COVID que per altres malalties. Ens cal prevenir i frenar nous contagis.
Tenim 2.500 casos diaris. Lluny de l’objectiu màxim de 1.000 casos diaris. Hem anat creixent sostingudament amb casos diaris. Tenim 392 persones a l’UCI. Incidència acumulada a 14 dies superior a 400
Busquem mesures d’alt impacte reduïdes en poc temps. Busquem ara mateix no reduir les xifres. Busquem aturar-les, frenar el creixement. Llavors ja veurem si podem reduir.
Encara no recollim plenament l’efecte dels dies de Nadal i festes. Encara ens queda per davant el dia de Reis. Creixem un 4% diàriament excepte festius i cap de setmana que creixem un 2%. Sostingudament creixem des del pont d’inicis de desembre.
Estratègia de vacunació-. farem esforç i vacunarem cada dia de la setmana i ja vacunem a professionals sanitaris, en paral·lel a les residències, per maximitzar capacitat de vacunació. Disposem comptador públic amb plena transparència. Tindrà durada de 12 mesos. Immunitat de grup a finals de 2021. És una carrera de fons. 748 mil dosis en 12 setmanes.
Conseller d’Interior
Dues derivades rellevants també de les mesures:
• Cerdanya i Ripollès es reunifiquen a les mesures de tota Catalunya.
• Decau equiparació Alt Urgell i Andorra en mateix àmbit comarcal per a residents.
Espero que us sigui d'utilitat als efectes de coneixement. Indicar, reiterativament, que la nova Resolució es publicarà demà dimarts, i tindrà vigència a partir de dijous 7 de gener. De seguida que en disposem us la trametrem amb detall dels extrems que s’hi recullin.
Alba Camps Roca
Delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central
Us detallem RESOLUCIÓ SLT/1/2021, de 4 de gener, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.
Limitació de l’entrada i sortida de persones del territori de Catalunya:
Queda restringida l’entrada i sortida de persones del territori de Catalunya, excepte supòsits detallats.
Limitació de la mobilitat dins del territori de Catalunya
Queda limitada l’entrada i sortida de persones de cada municipi, amb les excepcions justificades previstes.
Es permet la realització d’activitat física i d’activitats esportives individuals a l’aire lliure entre municipis limítrofs.
Mesures de restricció de la mobilitat nocturna:
Resten prohibits tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 22.00 hores i les 06.00 hores, excepte els desplaçaments degudament taxats i justificats.
Horaris de tancament:
La franja entre les 06.00 hores i les 21.00 hores, en general; la franja entre les 06.00 hores i les 22.00 hores, en cas d’activitats culturals i per a la recollida a l’establiment en els serveis de restauració, i la franja entre les 06.00 hores i les 23.00 hores per a l’activitat de prestació de serveis de restauració a domicili. La restauració en àrees de servei de vies de comunicació per a professionals de transport no resta subjecta a cap franja horària.
Mesures de prevenció i higiene en centres de treball:
S’obliga els titulars dels centres de treball, públics i privats, a limitar al màxim la mobilitat laboral de les persones treballadores, adoptant les mesures organitzatives i tècniques necessàries per fer-ho possible.
Reunions i/o trobades familiars i de caràcter social:
Les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social, tant en l’àmbit públic com privat, es permeten sempre que no se superi el nombre màxim de sis persones, llevat que es tracti de convivents, i que no se superin les dues bombolles de convivència.
Empreses de serveis i comerç minorista:
Se suspèn l'obertura al públic dels establiments i locals comercials de venda al detall els dissabtes i diumenges, tret dels establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials.
L'obertura al públic de dilluns a divendres queda condicionada a: a) Que tinguin una superfície de venda igual o inferior a 400 metres quadrats. b) Que se'n redueixi al 30% l'aforament permès per llicència. c) Que els establiments apliquin de manera rigorosa les mesures higièniques, de prevenció i de seguretat.
Se suspèn l'obertura al públic dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials.
Actes religiosos i cerimònies civils:
Han de limitar l’assistència al 30% de l’aforament i amb un nombre màxim de 500 persones, i garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
Si es desenvolupen de forma estàtica, a l’aire lliure o bé en espais físics tancats que compleixin amb les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades, i garanteixin les mesures de control d’aglomeracions, poden obrir, respectant el límit de l’aforament al 30%, fins a un màxim de 1.000 persones.
Ús del transport públic:
Ha de mantenir la seva oferta al 100% encara que es produeixi una disminució de la demanda. Se’n pot ajustar l’oferta en horari nocturn i caps de setmana, en funció de l’evolució de la demanda. L’oferta d’hora punta s’ha de mantenir entre les 6:00 hores i les 9.00 hores dels dies laborables. Els usuaris del transport públic s’han d’abstenir d’activitats que comportin treure’s la mascareta, com menjar.
Activitats culturals, d’espectacles públics, recreatives i esportives:
Els locals i els espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes i auditoris, amb programació artística estable, tant en recintes tancats com a l’aire lliure, i els espais especialment habilitats per a la realització d’espectacles públics, poden obrir exclusivament per a les activitats de la programació ordinària i limitant l’aforament al 50% de l’autoritzat i amb un nombre màxim de 500 persones per sala i sessió o actuació. En tot cas, tots els assistents han d’estar asseguts i s’ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. Resten suspeses altres activitats extraordinàries com ara gales, cerimònies d’entrega de premis, festivals, entre d’altres.
Si es desenvolupen a l’aire lliure o bé en espais físics tancats que compleixin amb les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades indicades a l’annex 1, i sempre que, tant les que es desenvolupen a l’aire lliure com en espais físics tancats, també garanteixin les mesures de control d’aglomeracions indicades a l’annex 2, poden obrir, respectant el límit de l’aforament al 50%, fins a un màxim de 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, i amb assignació prèvia de seients i registre previ.
Els arxius, les biblioteques, els museus, les sales d’exposicions, les galeries d’art i els centres de creació i arts visuals romanen oberts i limiten l’aforament al 50% de l’autoritzat. En cap cas, en aquests espais es poden organitzar altres activitats culturals amb assistència de públic.
Se suspèn l’obertura al públic de les instal·lacions i els equipaments esportius en espais tancats, a excepció de les piscines.
Les instal·lacions i els equipaments esportius a l’aire lliure poden obrir i utilitzar-se sempre que es compleixin les condicions següents: - Es garanteixi que no se supera el 50% de l’aforament autoritzat, incloent-hi tant els usuaris de les instal·lacions esportives com el públic assistent. - S’estableixi un control d’accés. - Romanguin tancats els vestidors, excepte per a les persones usuàries del servei de piscina, si n’hi ha. - Es permet el desenvolupament d’activitats en grup sempre que no concentrin més de sis persones, inclosa la persona que és la professora o monitora si escau. La mateixa limitació s’aplica a les classes d’activitats esportives que es practiquen individualment o en grups de menys de sis persones. - Es compleixin les indicacions dels plans sectorials aprovats.
L’ús de piscines ubicades en instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats se subjecta als requisits següents: - Es garanteixi que no se supera el 30% de l’aforament autoritzat, incloent-hi tant els usuaris de les instal·lacions esportives com el públic assistent. - S’estableixi un control d’accés. - No es permet el desenvolupament d’activitats en grup.
S’estableix l’ajornament de totes les competicions esportives previstes per ser realitzades a Catalunya durant el període de vigència d’aquesta Resolució, a excepció de les competicions oficials d’àmbit estatal, internacional i professionals que s’han de celebrar sense assistència de públic.
Es manté el tancament al públic dels parcs i fires d’atraccions.
Els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantils poden romandre oberts seguint les pautes d’ús i manteniment aprovades per a aquests espais. No es permet l’ús d’aquests espais a partir de les 20:00 hores.
Se suspenen la resta d’activitats recreatives que puguin reunir més de sis persones que no pertanyin a la mateixa bombolla de convivència o que puguin suposar un contacte personal proper.
Activitats d’hostaleria i restauració:
- El consum s’ha de realitzar sempre a la taula. - En l’interior, l’aforament es limita al 30% de l’autoritzat i s’ha garantir una distància mínima degudament senyalitzada de dos metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. S’ha de garantir la ventilació de l’espai mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. - A les terrasses s’ha de garantir una distància mínima degudament senyalitzada de dos metres entre comensals de taules o grups de taules diferents. - Es limita a quatre el nombre màxim de comensals per taula o agrupació de taules, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència. - S’ha de garantir la distància d’un metre entre persones d’una mateixa taula, excepte per a persones que pertanyin a la bombolla de convivència. El tipus i mida de taula han de permetre que es garanteixin aquestes distàncies. - El servei només es pot dur a terme de les 7:30 hores a les 9:30 hores i de les 13:00 hores a les 15:30 hores. Els clients no podran romandre a l’establiment fora d’aquestes franges horàries. - Les activitats de restauració per servir a domicili o per a recollida dels clients a l’establiment es podran dur a terme durant tot l’horari d’obertura de l’establiment. - Els establiments d’hoteleria poden donar també servei de restauració exclusivament a les persones allotjades en horari de sopar fins a les 22:00 hores.
Activitats docents, activitats de lleure infantil i juvenil (incloses les extraescolars) i activitats d'intervenció socioeducativa (serveis d'intervenció socioeducativa i centres oberts):
Se suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil, l'esport escolar i les activitats extraescolars que es realitzen fora de l'horari lectiu habitual dins o fora del centre educatiu amb un propòsit educatiu o formatiu. En queden exceptuades les activitats extraescolars organitzades o promogudes pels centres educatius, les seves associacions de mares i pares d'alumnes o les seves seccions esportives, així com per les associacions esportives escolars o figures anàlogues, com les entitats esportives legalment previstes, i que estiguin previstes en les respectives programacions generals anuals, quan aquestes es realitzin en el centre educatiu i els grups constants en què s'agrupin els participants siguin coincidents amb els grups de convivència estable definits per a l'activitat lectiva.
Equipaments cívics:
En els equipaments cívics no es poden realitzar activitats cíviques i comunitàries grupals que impliquin presencialitat, llevat que es facin per mitjans telemàtics, sense que això impliqui la presència dels participants. Resten exclosos d’aquesta suspensió els programes i activitats d’intervenció socioeducativa i els programes de suport juvenil, així com aquelles altres activitats d’intervenció social i personals permeses en aquesta Resolució, com menjadors de caràcter social, perruqueria o podologia.
Congressos, convencions, fires comercials i festes majors:
Queda suspesa la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials, festes majors i altres festes que puguin suposar la celebració d’actes amb risc de generar aglomeracions de persones.
Els mercats no sedentaris i les fires de mercat poden mantenir la seva activitat condicionada a una reducció al 30% de la capacitat d’aforament màxim del recinte i al compliment de les mesures previstes al corresponent pla sectorial aprovat.
Activitats populars i tradicionals:
Se suspenen totes les activitats de cultura popular i tradicional.
La durada de les mesures previstes en aquesta Resolució s’estableix fins a les 00:00 hores del dia 18 de gener de 2021, sens perjudici de l’avaluació continuada de l’impacte de les mesures que s’hi contenen.
Aquesta Resolució entra en vigor el dia 7 de gener de 2021.