Compareixença del secretari general de Salut i la secretària general d’Interior

Dijous, 4 de febrer de 2021 a les 00:00

Amb motiu de la Compareixença del secretari general de Salut i la secretària general d’Interior, d'avui dijous, a dos quarts de dotze del migdia, us en detallo extrems amb màxim caràcter objectiu i descriptiu:
 

Secretari General de Salut

• Informa de les noves mesures que entraran en vigor dilluns vinent. Abans d’exposar-les, fa un resum de la situació on ens trobem: avui hem registrat la primera davallada significativa en l’hospitalització de crítics, i fa uns dies també es va notar la davallada en l’hospitalització per Covid. Per tant, podem destacar que ja hem passat el pic d’aquesta tercera onada.

• Els escenaris que el departament de Salut tenia des de fa dies es compleixen fil per randa. Les prediccions a curt termini no indiquen canvis significatius. Però som conscients que hi ha tres grans amenaces:
- el paper que puguin arribar a tenir les variants britànica i sud-africana,
- la pressió assistencial que continuarà registrant la nostra xarxca sanitària (amb desprogramació d’intervencions entre el 20% i el 30%) i
- la disminució de les dosis compromeses de vacunes que fa que el ritme de vacunació s’alenteixi.

• En aquest context ens trobem amb l’oportunitat de posar noves mesures, en finalitzar el període de les mesures vigents. La gran major part de les mesures vigents fins ara continuaran essent-ho a partir de dilluns. No obstant això, estem davant l’oportunitat d’introduir petits canvis que fan que les mesures siguin més sostenibles per la ciutadania.

• Si quan van mal dades es demana a la ciutadania que faci sacrificis, també hem de ser capaços de donar una mica d’aire en aquells sectors i àmbits que porten setmanes que porten el pes d’aquestes mesures (per exemple, a la restauració des del 21 de desembre i els equipaments esportius des del 7 de gener). No és casual que haguem pogut afrontar l’epidèmia abans que altres territoris de l’estat, i és coherent que també donem una mica d’aire abans.

• Dilluns entraran en vigor les següents mesures, amb una vigència prevista de 14 dies.

*• Reunions socials: mantenim limitació de 6 persones màxim, que corresponguin a un màxim de 2 bombolles de convivència.
• Restauració: mantenim les franges d’horaris d’esmorzar i de dinar (la resta, exclusivament per a menjar per a emportar), però es fa una hora més en la franja d’esmorzar (de 7.30h a 10.30h) i de dinar (de 13h a 16.30h).
• Cultura: continuen les mesures, però s’aplica la llibreria com a establiment cultural i se l’allibera de les mesures de restricció de l’àmbit del comerç.
• Educació, i treballada amb l’àmbit de les universitats: si bé es manté la virtualitat en universitats, en el primer curs d’un grau es pot aplicar una semipresencialitat, com es fa en els cicles formatius.
En batxillerat, igual com ara. 
En extraescolar, es manté suspesa la presencialitat (llevat del que ja hi ha ara de les activitats en l’àmbit escolar amb la mateixa bombolla).

• En empreses, es continua fent molt d’èmfasi en les mesures de teletreball, per controlar la mobilitat.

• En comerç, es mantenen les restriccions com fins ara: establiments de menys de 400 metres, i de dilluns a divendres.

• En l’àmbit esportiu, es continua l’obertura en espais oberts. Les competicions continuen majoritàriament suspeses (excepte les estatals i professionals). S’hi afegeix les competicions que donen accés a les competicions estatals i professional (que afecten a unes 4.600 persones).
Quant a les instal·lacions esportives, es permet la reobertura amb les mateixes restriccions d’aforament que hi havia hagut: 30% i 30 persones.*

Secretari de Salut Pública

• Hi ha la necessitat d’obrir, no tot el que voldríem, per facilitar un petit respir.

• Anàlisi de les dades d’infecció: està baixant la infecció, fa uns dies que està disminuint el nombre de persones ingressades, i ara ha començat tímidament la baixada d’ingressats a UCI.

* Secretària General d’Interior*

• En relació a les mesures aprovades avui, dexia clar que la situació continua essent complicada i que cal ser estrictes i prudents. Cal no abaixar la guàrdia.

• A partid de dilluns el confinament municipal passa a ser comarcal, i continua el confinament nocturn entre les 22h i les 6h.

• En activitat policial, s’han posat 301 actes, per restricció municipal (182 des de Mossos i 119 des de policies locals), 19 actes d’infracció de restauració (14 des de Mossos i 5 des de policies locals) i per confinament nocturn, 163 actes.

• En trànsit, s’observa que la mobilitat és gairebé igual que la setmana anteiror, amb un 14% inferior a la situació anterior al confinament municipal.

Comissari

• Fins dilluns continuen les restriccions de mobilitat. Aquest cap de setmana es manté el confinament municipal i perimetral de Catalunya.

• El cap de setmana es continuarà fent els controls a accés a parcs naturals.

• Situació amb les estafes de Covid-19: es produeixen en centres d’atenció primària, centres de dies i centres mèdics però també en domicilis particulars. En les darreres setmanes d’està afegint la modalitat de venda agressiva en domicilis on se sap que hi viu gent gran, i que coaccionen i amenacen per fer venda online. Es continua recomanant evitar fer cap compra, pagament i donar dades bancàries.

• Continuen fent-se festes de persones joves en hotels. S’ha iniciat una companya informativa en 42 hotels del litoral de Barcelona, per informar-los que s’evitin aquestes festes i que posin en coneixement als Mossos si es fa qualsevol activitat d’aquest tipus. A Barcelona s’han detectat 7 festes, durant el mes de gener, amb una sanció a més de 80 persones.

Subdirector de Protecció Civil

• Continua veient amb preocupació la situació sanitària. Per tant, en les activitats que ara poden recuperar-se cal actuar escrupulosament, ja que no vol dir que ens poguem relaxar.

Espero que us sigui d'utilitat als efectes de coneixement.

Alba Camps Roca
Delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central

Darrera actualització: 04.02.2021 | 13:25