FAQs sobre mobilitat general en la fase 2

Dimarts, 2 de juny de 2020

Continua vigent l’estat d’alarma i, per tant, la restricció de la mobilitat a l’exterior, que està limitada a activitats i a àmbits territorials concrets, tal com es descriu a les preguntes següents. 

🚶🏻‍♀️Em puc moure dins del meu municipi? 
Sí i a la resta de la regió sanitària. La mobilitat està limitada a les activitats autoritzades amb les mesures de seguretat previstes i amb l’ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones. 

🏘️Puc entrar i sortir del meu municipi? 
Sí, dins de la mateixa regió sanitària i per a les activitats autoritzades. La Generalitat recomana limitar al màxim aquesta mobilitat entre municipis si no és imprescindible. 

🛣️Puc anar a un municipi fora de la meva regió sanitària? 
No, excepte per causes justificades o de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, l’assistència sanitària, la cura o atenció de persones amb necessitats i el retorn al domicili. 

🏡Puc anar a la meva segona residència? 
Sí, dins de la mateixa regió sanitària del domicili propi. 

🏡Puc anar a una segona residència fora de la meva regió sanitària, si la meva parella hi té la residència habitual? 
No, només pot anar-hi qui hi tingui la residència habitual. 

🛣️Em puc desplaçar per canviar la custòdia de menors a una altra localitat, tant si és a prop com lluny del meu domicili? 
Està permès, però preval sempre l’interès superior dels fills i filles. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions. Els progenitors heu de fer un exercici responsable de la potestat parental i assolir els màxims acords possibles, tenint en compte la salut física i emocional dels vostres fills i filles i el bé comú. 
Si no us poseu d’acord i voleu resoldre el conflicte mitjançant un procediment de mediació, podeu demanar ajuda al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya (centremediacio.dj@gencat.cat), que designarà una persona mediadora per ajudar-vos a trobar una solució al vostre conflicte. 

🧤Al carrer, he de fer servir guants? 
No cal, però sí que és molt important rentar-se les mans abans i després de sortir al carrer, com a mesura de precaució.

😷Al carrer, he de portar mascareta? 
Dels 6 anys en endavant, és obligatori l’ús de mascareta al carrer, als espais a l’aire lliure i a qualsevol espai tancat que sigui d’ús públic o que sigui obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones. 
Aquesta obligació no s’aplica en el cas de persones que presentin algun tipus de dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb l’ús de la mascareta; persones en què l’ús de la mascareta sigui contraindicat per motius de salut degudament justificats o persones que presentin alteracions de conducta per la seva situació de discapacitat o dependència que facin inviable utilitzar-la. 
La mascareta tampoc és obligatòria quan es facin activitats en què, per la seva naturalesa, sigui incompatible l’ús de la mascareta, com pot ser la pràctica esportiva d’esforç intens, o per causes de força major o situació de necessitat. 

💻Puc anar al meu centre de treball? 
Sí, amb les condicions de seguretat establertes en cada cas, però es continua fomentant el teletreball per a totes les persones treballadores que puguin treballar a distància. 

🛍️Puc sortir a comprar quan vulgui? 
Sí, podeu anar a comprar, sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. Cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys corresponent a les franges horàries de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores. 

✂️Puc anar a la perruqueria, al fisioterapeuta, a l’òptica...? 
Sí, hi podeu anar, perquè tenen autorització per prestar servei, respectant les mesures de seguretat. Consulteu les preguntes freqüents sobre la reobertura de l’activitat de serveis.

Darrera actualització: 2.06.2020 | 12:19