La Mancomunitat La Plana i Areté aposten per la reutilització d’objectes a través d’un projecte que promou la inserció laboral en salut mental

Dilluns, 29 de novembre de 2021 a les 09:30

L’adequació de la deixalleria de la Mancomunitat per afavorir la reutilització i el nou servei de recollida a domicili “Areté Reutilitza” es posen en marxa gràcies al suport de l’Agència de Residus de Catalunya.

La Mancomunitat La Plana i la Fundació Areté engeguen un nou projecte que promou la reutilització de mobles i altres objectes de la llar amb l’objectiu d’allargar la seva vida útil i reduir residus. Aquest nou projecte té dos eixos principals: per una banda, establir canvis en l’organització de la deixalleria de la Mancomunitat La Plana per prioritzar la reutilització dels objectes que hi arriben. Per altra banda, oferir a la ciutadania un servei de recollida a domicili de mobles i altres objectes de la llar amb potencial de reutilització.

Aquest nou servei, que s’anomena “Areté Reutilitza”, el portarà a terme la Fundació Areté amb l’objectiu de generar llocs de treball per a persones amb problemes de salut mental i addiccions. Aquestes accions, que es presenten en el marc de la Setmana Europea de la prevenció de residus, es poden començar a desenvolupar gràcies al suport de l’Agència de Residus de Catalunya, que hi destina 66.697,94 euros.

La Mancomunitat La Plana aposta per la reutilització
D’aquesta manera, La Mancomunitat La Plana pretén impulsar la reutilització com una línia prioritària al reciclatge i valorització dels materials que arriben a les deixalleries de gestió mancomunada. Per dur-ho a terme, s’actualitzarà l’ordenança, el protocol de la deixalleria i el Pla supramunicipal de prevenció de residus de la Mancomunitat La Plana.

Aquest canvi preveu que, a partir d’ara, tots els objectes amb potencial de reutilització que arribin, seran traslladats en un magatzem tancat i, posteriorment, seran recollits per la Fundació Areté, que els prepararà per la seva reutilització i venda.

Aquestes actuacions donaran continuïtat a les accions de prevenció que ja s'han dut a terme els darrers anys i alhora permetrà que els usuaris puguin adquirir articles recuperats a baix cost. Igualment, donaran continuïtat a les accions que ja s’estaven
fent des de 2006 amb l’acord de retirada de material (en bon estat) de la deixalleria de la Mancomunitat per part de la Fundació Areté.

Areté Reutilitza
En quant al servei de recollida a domicili “Areté Reutilitza”, en una primera fase s’implantarà als municipis de La Mancomunitat La Plana: Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer,
Seva, Taradell, Tona, Viladrau i l’EMD Sant Miquel de Balenyà. Posteriorment, la voluntat és que s’ampliï a la resta de municipis de la comarca. A banda de la reutilització, l’objectiu principal d’aquest servei és fomentar la inserció sociolaboral de persones amb
problemes de salut mental i addiccions.

La ciutadania disposarà d’un servei d’atenció telefònica (621230714) on podrà fer la petició de recollida dels objectes, que poden ser mobles, parament de la llar, bicicletes, llibres, mobiliari infantil i altres articles de la llar. Un cop s’hagin recollit, es prepararan
per la seva reutilització i se’ls donarà sortida a través de les botigues AretéSegonaMà.

Tant la recollida com la preparació, condicionament o transformació dels mobles i d’altres objectes, anirà a càrrec de persones contractades per Areté.

Amb la recollida a domicili, es prioritza un model innovador que fomenta la reutilització per sobre d’altres vies de gestió de residus, afavorint així l’economia circular.

Per a més informació:
Clara Montserrat
Comunicació Mancomunitat La Plana
93 812 41 67_Ext. 9 – Mòbil 678 045 220
comunicacio@mancoplana.cat


Elisabet Piñol
Comunicació Osonament i Areté
93 889 50 59 – Mòbil 617 68 59 14
comunicacioosonament@osonament.cat

Darrera actualització: 29.11.2021 | 09:31

Imatges

Presentació Projecte Reutilització Presentació Projecte Reutilització