Veredicte de la XVI edició dels PREMIS LITERARIS PACTE DE SANT SEBASTIÀ

Dijous, 14 de gener de 2021 a les 00:00

Els Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià o dels Vigatans, es van convocar més tard de l’habitual degut a la situació de la pandèmia i s’havien de lliurar pel setembre, quan es va fer el veredicte del jurat. Finalment, la situació sanitària també va impedir organitzar un acte en condicions pel mes de setembre passat i després d’esperar durant uns mesos si la situació millorava i es podia fer un acte de lliurament de premis presencial, l’organització ha decidit no fer-lo i emetre aquest comunicat de premsa per fer públics els guardonats, que ja van ser avisats durant el mes de setembre passat.

Organitzats des dels ajuntaments de Santa Eulàlia de Riuprimer, Vic, i Òmnium Cultural d’Osona, i també amb la col·laboració del Consell Comarcal d’Osona, els premis han comptat en aquesta ocasió amb un jurat presidit per Víctor Pallàs, filòleg i poeta, el secretari és Txevi Rovira, humanista i alcalde i conseller adjunt  de cultura de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer i el Consell Comarcal d’Osona respectivament, i també n’ha format part Roser Tarrés, mestra.  El termini de lliurament va finalitzar el 24 d’agost de 2020, i es van presentar els següents treballs:

 

Premi Especial Llorenç Tomàs: 3

Premi Prosa d’Adults: 21

Premi Poesia d’Adults: 18

Premi Prosa Joves: 7

Premi Poesia Joves: 8

Premi Prosa Infantil: 4

Premi Poesia Infantil: 1

 

Que fan un total de 62 obres avaluades pels membres del Jurat.

 

Aquest Jurat, reunit a Santa Eulàlia de Riuprimer el dia 3 de setembre de 2020, va emetre el següent veredicte:

 

Pel què fa al Premi Especial Llorenç Tomàs, el treball guardonat ha estat:

315 Anys després del Pacte de Sant Sebastià: Encara toquem, cantem i ballem!

(Propostes musicals per a les recreacions històriques del període 1704-1715).

De l’autor amb pseudònim Tallaferro, que correspon a Ferran Navarro i Soriano, de València (L’Horta). Dotat amb 500 Euros. Per un treball acurat sobre la música del període històric i adreçat sobretot a la recerca i als actes de recreació històrica.

 

El Premi de Prosa d’Adults ha tingut com a obra guardonada:

Camins al Nord

De l’autor amb pseudònim Elna, que correspon a Pau Martí Clotet, de La Seu d’Urgell (Lleida). Dotat amb 300 Euros. Per un relat molt ben estructurat sobre l’exili republicà de la fi de la Guerra Civil amb una cruesa exquisida.

 

El Premi de Poesia d’Adults ha tingut com a recull guardonat:

Un sac del meu so

De l’autor amb pseudònim Sac de Gemecs, que correspon a Ramon Redorta Vila, de Malla (Osona). Dotat amb 300 Euros. Per un poemari amb 10 poemes que completen un bon cicle de poesia molt rítmica i amb constants referències musicals, patriòtiques i existencials. Un recull molt notable, arrelat a la terra i ben treballat.

 

El Premi de Prosa Juvenil ha tingut com a conte guardonat:

Carrers de Londres

De l’autora amb pseudònim Mia, que correspon a Anna Aceves Damian, de 15 anys i de Vic (Osona). Dotat amb 200 Euros. Per un conte amb alguns recursos molt bons de doble realitat

 

El Premi de Poesia Juvenil l’ha rebut el poema:

Alçar el vol

De l’autora amb pseudònim Balandrau, que correspon a Emma Calle Casas, de 15 anys i de Torelló (Osona). Dotat amb 200 Euros. Per un poema destacable per alguns versos il·luminadors, que prometen una potencialitat notable per a l’escriptura de la seva autora.

 

Pel què fa al Premi de Prosa Infantil, l’ha rebut el conte:

El llop i l’ànec

De l’autor amb pseudònim Pedraforca, que correspon a Lluc Parareda i Montells, de 9 anys i de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona). Dotat amb 150 Euros. Per un conte molt original on l’ús de les onomatopeies hi queda molt escaient.

 

I finalment, el Premi de Poesia Infantil, l’ha rebut el poema:

L’alegria de la Festa Major

De l’autor amb pseudònim GMS, que correspon a Genís Magem Suárez, de 8 anys i de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona). Dotat amb 150 Euros. Per un poema molt alegre i ben rimat on aquesta alegria pot més que la tristesa per la pandèmia i es traspua esperança.

 

Des de l’organització volem felicitar a totes les persones participants i com no pot ser d’altra manera, especialment a les guanyadores, i encoratjar-les a seguir escrivint.

 

Els nostres premis literaris, sempre han constat de premis de prosa i poesia en categoria infantil, juvenil i per adults, i ha destacat el Premi Especial Llorenç Tomàs, el Mossèn de Santa Eulàlia de Riuprimer el 1705 que va convocar la reunió secreta a l’ermita de Sant Sebastià per preparar el Pacte dels Vigatans. Aquest premi de recerca i/o investigació  centrat en el període de la Guerra de Successió, també pot ser poesia, prosa, assaig, teatre o còmic, basat en els fets històrics o amb una intencionalitat més lliure de ficció històrica.
Pel què fa la dotació econòmica, s’ha aconseguit mantenir la dotació de l’any del Tricentenari, la més alta fins ara. Així, destaquen els 500€ del Premi Especial, que ha de girar entorn la temàtica de la Guerra de Successió. Pel què fa a la resta de les categories, els premis infantils es doten amb 150€, els juvenils amb 200€ i els d’adults amb 300€. Tant de prosa com de poesia. D’aquí poc es convocarà la nova edició i us informarem puntualment de les novetats.
 

Darrera actualització: 14.01.2021 | 11:34