Hemeroteca

  • Bibliobús

    16/09/2015
    Parada quinzenal, davant del Casal d’Avis “El Puig”
  • Conferència sobre el mil·liari romà de Santa Eulàlia de Riuprimer. Amb els Amics dels Museus d'Osona

    16/05/2017
    Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, els Amics dels Museus d’Osona han escollit com a peça de l’any el mil•liari romà de Santa Eulàlia de Riuprimer.

    Conferència:
    La importància de les infraestructures en el món romà: el cas de la via republicana de Mani Sergi i els seus mil•liaris.

    A càrrec dels arqueòlegs: Imma Mestres i Carles Padrós.

    Dia: Dimarts 16 de maig a les 19h a la Casa de Cultura de Santa Eulàlia de Riuprimer.

    L’acte es clourà amb un piscolabis.

    (Des d’una hora abans, es podrà visitar el mil•liari romà que es troba al vestíbul de l’Ajuntament).

    Vegeu més informació a la postal de la Peça de l'any dels Amics dels Museus d'Osona, a les imatges adjuntes o visitant la seva web.
  • Commemoració del Pacte de Sant Sebastià.

    16/05/2015
     Els actes per commemorar el Pacte de Sant Sebastià, organitzats per l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, l’Ajuntament de Vic i Òmnium Cultural tindran lloc del 15 al 17 de maig amb una varietat àmplia de programació.

    El dissabte 16 comença amb una caminada fins a l’ermita de Sant Sebastià, a 2/4 de 7 de la tarda a la Plaça de la Rectoria de Santa Eulàlia de Riuprimer. Tindrà una durada d’uns 45 minuts, i servirà per ambientar la gent per poder gaudir tot seguit de dues escenes teatralitzades sobre la vida del General Josep Moragues. Enguany es celebra l’any Moragues, ja que el 27 de març va fer 300 anys justos que els borbònics el van torturar i decapitar vilment, convertint-lo en el General Màrtir, un dels nostres herois nacionals. Moragues fou signant del Pacte dels Vigatans i era fill de Joanet, a Sant Hilari Sacalm. Els guions de les escenes són extrets de l’obra escrita pel dramaturg torellonenc Albert Jofre, estrenada l’any 2007. La mateixa obra, “El General”, conté l’escena sobre El Pacte dels Vigatans que s’havia representat els darrers anys. Les escenes estan dirigides per Txevi Rovira, i seran interpretades per Xevi Villanueva “Piti”, Jordi Coma, Elena Montells i Sílvia Montells de Santa Eulàlia de Riuprimer, i en el paper del Diable de les Guilleries, el General Josep Moragues, el torellonenc Xevi Fabré que ja va interpretar-lo en la seva estrena. L’entrada serà de franc. Un cop interpretades aquestes dues primeres escenes, s’encendrà la Flama del Pacte dels Vigatans, que guardarà el poble de Santa Eulàlia de Riuprimer fins la nit del 10 de setembre, quan servirà per cremar el Decret de Nova Planta en el marc de la Marxa dels Vigatans. El rapsode Biel Barnils llegirà el poema que Àngel Guimerà va dedicar al General Moragues, i es baixarà de nou cap al poble de Santa Eulàlia amb les torxes enceses. Per acabar, tindrà lloc la darrera de les escenes teatralitzades en un indret sorpresa del municipi.
  • Teatre: Lliures o morts

    16/05/2014
    En el marc del Tricentenari i la commemoració del Pacte de Sant Sebastià, el divendres dia 16, a 2/4 de 10 del vespre, hi haurà la representació de l’obra Lliures o Morts, a la Casa de Cultura, i amb entrada gratuïta. Les invitacions per a l’obra es podran recollir a l’Ajuntament de Riuprimer o al Punt Jove fins a esgotar les localitats. L'adaptació teatral de “Lliures o morts” es planteja com un monòleg durant el qual el coronel Ermengol Amill, governador del castell de Crotone (Regne de Nàpols) entre els anys 1730-1732 rep una carta de Viena, el contingut de la qual el corprèn i el convida a reflexionar sobre els episodis de la guerra de Successió a Catalunya i les seves vivències personals. “Lliures o morts” és un títol inequívoc. Contundent. Un dilema fàcil d'escollir però difícil de pair. “Lliures o morts” reflexiona sobre la llibertat. I és que no hi ha dilema possible perquè si la Humanitat és té per humana: ha de ser lliure per força. Recordant les paraules del poeta Salvador Espriu: “els homes no poden ser si no són lliures”. L'adaptació per al teatre és d'un dels autors de la novel•la, David de Montserrat, la direcció va a càrrec de Victor Muñoz, i l'actor del monòleg és David Planas. Vegeu el tràiler aquí.
  • Espectacle familiar. Triacontes del Bibliobús

    16/04/2018
    Dilluns 16 d'abril, tret de sortida a la Setmana Cultural de Sant Jordi 2018, amb una activitat familiar portada a terme amb el Bibliobús Puigdon. A les 17.30h. “Triacontes del Bibliobús”, a la Casa de Cultura. Un espectacle a mig camí entre els contes i l'animació. Una ruleta i vuit contes per triar. Podrà sortir-vos un conte llarg, un de curt, amb poema, de pallasso, esbojarrat, tendre... Tot dependrà d'on caigui la fletxa. Veniu a jugar i aprendre nous contes amb els... De Parranda!

  • Caramelles Santa Eulàlia de Riuprimer

    16/04/2017
    Per 38è any seguit des de la seva recuperació, tornen les preuades Caramelles de Santa Eulàlia de Riuprimer amb els tres grups de caramellaires; grans, mitjans i petits.

    Seran el proper cap de setmana, dissabte 15 els grans recorreran les cases de pagès cantant i ballant. Diumenge 16 a 2/4 de 9 del matí començarà la cantada i la ballada pels carrers del poble a càrrec de les tres colles. La festa final serà després de la missa de Glòria, a ¼ d’1 a la Plaça de l’Església, acabant amb les típiques corrandes. I finalment el dilluns 17 els petits i els mitjans cantaran i ballaran per les cases de pagès.

    Les cançons que ha escollit la colla dels grans, formada per gairebé 50 cantaires i dirigida per Joan Montells, són el vals “Un cant festiu”, amb música de Josep Voltas i lletra de P. Català, i la sardana “Canço d’abril” una composició feta a la comarca d’Osona, amb música de Manuel Balasch (Sant Julià de Vilatorta, 1916-2008) i lletra d’Anton Carrera (Vic, 1943).
  • Visites guiades a l'Ermita de Sant Sebastià. Ruta 1714

    16/04/2017
    L’ermita de Sant Sebastià, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la Ruta 1714 de la Generalitat de Catalunya, l'ermita es troba dins el terme municipal de Vic, i la Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya. Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic.

    Les visites, que són gratuïtes, van començar pel Tricentenari, s'han aturat els mesos de gener i febrer per vacances, però cada cap de setmana dels mesos de març, abril i maig es faran els dissabtes de 10h a 14h i de 16h a 18h, no cal reserva prèvia. I els diumenges de 10h a 14h.

    Si algú desitja fer-les entre setmana, cal fer reserva prèvia amb 7 dies d’antelació a través del correu electrònic:

    El Pla de Sant Sebastià (770m) amb una ermita en el seu punt més alt, és un indret molt conegut i apreciat i forma part de la Ruta 1714 pel seu gran valor patriòtic. El perfil es divisa de de bona part de la plana i la situació el converteix en un esplèndid mirador.
    La capella ja existia al segle XVI, però l'edifici actual amb el seu campanar característic es va construir el segle XVIII. És un indret important en la història de Catalunya. Aquí, el 1705, un grup de patriotes catalans defensors dels drets de successió de l'arxiduc Carles d'Àustria a la corona espanyola, van signar el Pacte dels Vigatans. Aquest fet va suposar l'inici de la lluita contra Felip V, i de l'anomenada Guerra de Successió.

    Les visites són possibles gràcies a l'Ajuntament de Vic, i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer.
  • Xerrada. Prevenció de caigudes en gent gran

    16/03/2017
     Prevenció de caigudes en gent gran. Com evitar-les?
    A càrrec de l'infermera del CAP Lorena Cabricano.
    No cal inscriure's prèviament. Us hi esperem.
    Casal d'Avis de Santa Eulàlia de Riuprimer.
    Més informació 
  • Actes del Tricentenari del 1714

    16/03/2014
    Ermita de Sant Sebastià 

    Inauguració de la intervenció exterior de l'Ermita de Sant Sebastià.
    11 figures creades a mida real representant els prohoms assistents a la reunió, ocuparan la part exterior de l'ermita recreant el Pacte dels Vigatans
  • Concentració en suport a la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell

    15/12/2016
    L'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer es posa al costat i crida a la mobilització en defensa de Forcadell i la democràcia.
    Tal com han fet diferents entitats i expresidents del Parlament.

    Avui a les 20h a la Plaça de la Vila de Santa Eulàlia de Riuprimer. Es llegirà el manifest durant la concentració de suport a Carme Forcadell, Presidenta del Parlament.

    Els expresidents del Parlament de Catalunya Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert s’han sumat a les entitats sobiranistes i han fet una crida a la mobilització ciutadana aquest dijous a les 8 del vespre davant dels ajuntaments catalans i divendres al matí davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Barcelona en defensa de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Els presidents de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez i d’Òmnium Cultural (ÒC), Jordi Cuixart han coincidit que el fet de portar davant la justícia espanyola la presidenta de la cambra catalana per autoritzar un debat polític posa en entredit la qualitat democràtica de l’Estat espanyol.


    En la seva intervenció, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha dit que voler jutjar la presidenta del Parlament és voler «silenciar tot un poble» i ha demanat a la ciutadania que «un cop més» es mobilitzi en defensa de les institucions catalanes i la democràcia. Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert han assegurat que si, en els seus mandats, s’hagués plantejat un debat i votació com el de les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent, ells també hagueren actuat igual que Carme Forcadell.

    L’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium cultural (OC) impulsen el manifest «El Parlament som tots» (llegir manifest complet). Aquest manifest es llegirà davant de molts ajuntaments catalans, el dijous, 15 de desembre, per donar suport a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, la vigília de la seva declaració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès un debat parlamentari entorn del procés d’independència de Catalunya.


    Aquest manifest diu un no a la «judicialització de la política» i vol ser un clam en defensa de la «democràcia, de les institucions i dels representants legítims del poble» encarnats per la segona màxima autoritat del país. També es denuncia que s’estan utilitzant els tribunals «per a impedir el debat polític al Parlament» i es defensa que un referèndum és «la solució de més alt consens en els sistemes democràtics avançats, per a acordar les grans decisions de futur». En el manifest es dóna el suport «a tots els càrrecs electes i institucionals que estan amenaçats per la Fiscalia General i l’Advocacia de l’Estat, en més de 400 expedients judicials, per haver exercit legítimament les funcions de representació del poble que les urnes els van conferir».
    El divendres, 16 de desembre, alcaldes, com el de Santa Eulàla de Riuprimer, i altres representants electes acompanyaran a Carme Forcadell en la seva declaració davant el tribunal. Càrrecs electes aniran amb la presidenta del Parlament des de la seu de la cambra fins davant de la seu d’aquest tribunal de la justícia espanyola.
  • RIUFREDOLIC. 1a FIRA GASTRONOMICA DEL FREDOLIC

    15/11/2015
     1ª MOSTRA GASTRONÒMICA DEL FREDOLIC – RIUFREDOLIC

    Santa Eulàlia de Riuprimer celebra la 1a mostra gastronòmica del Fredolic anant a collir bolets.
    El colofó de la festa el completa el tastet de receptes dels restauradors del poble i un concert de jazz amb Raynald Colom

    S’acosta el fred, i amb ell els coneguts fredolics o fredelucs, per aquest motiu, Santa Eulàlia de Riuprimer estrena la seva particular festa del bolet centrada en aquesta varietat tan reconeguda en el seu terme. Sota el títol de Riufredolic, 1a mostra gastronòmica del fredolic, s’ha preparat un programa d’actes carregat d’activitats pel matí del 15 de novembre.

    Així, la jornada començarà amb una trobada a les 8 del matí per formar 3 grups de boletaires, i cada grup estarà guiat per un expert boletaire de la zona que els aconsellarà i els donarà la seva visió particular del món del bolet. A mig matí, els infants es podran distreure amb un concurs de dibuix infantil. I a les 12 hi ha programada una interessant xerrada sobre micologia amb el ponent Frederic Tormo, tècnic forestal i agent rural de la Generalitat de Catalunya.

    Per finalitzar, hi haurà un concert de jazz de luxe a la Plaça de la Vila. Raynald Colom acompanyat de 2 músics més, farà les delícies dels amants d’aquest gènere musical. Colom, que passa llargues temporades a Santa Eulàlia de Riuprimer des de petit, està considerat un dels millors trompetistes actuals, amb reconeixement i prestigi a nivell internacional, a més de ser Premi Puig Porret del MMVV. Per acompanyar el concert, i un cop dels boletaires ja hauran tornat al nucli urbà a les 13h, hi haurà els tastets de tapes amb fredolics que es podran degustar gratuïtament (ja que és el primer any de l’esdeveniment, i gràcies a la col•laboració dels restauradors i comerços del poble). Des de Caneló de carn de perol amb fredolics i foie, farcellets de fredolics amb llengua de vedella amb salsa, passant per arròs de muntanya amb bolets o sopa de fredolics amb mandonguilles, les receptes dels restauradors del poble, faran les delícies dels paladars més exigents.
    Han col•laborat La Torre del Vilar, Can Ton, i Cal Xoriguer. Paral•lelament, les botigues Can Corretja i Vilaró i el forn de pa Novellas elaboraran botifarra de fredolics i pa sorpresa.

    Vegeu programa adjunt en pdf.

    Documents relacionats
    Cartell Fira Riufredolic PDF (pdf, 1.34 mb)
    Programa Fira Riufredolic PDF (pdf, 3.16 mb)
  • Visites guiades a l'Ermita de Sant Sebastià - Ruta 1714. Tricentenari. Explicació de la Guerra de Successió i el Pacte dels Vigatans.

    15/11/2014
    Visites guiades i explicacions de la Guerra de Successió i el Pacte dels Vigatans en el marc del Tricentenari.

    Visita exterior de la representació del Pacte dels Vigatans, acompanyats d'un guia de Vic Informadors, de manera gratuïta. No cal reserva prèvia.

    Horaris:
    De les 11 a les 16h ininterrompudament.

    Preu:
    Gratuït
  • 1r Festival de Tardor. Club Patí Riuprimer

    15/10/2016
    Nota del Club Patí Riuprimer:

    Ens trobem tots dissabte 15 d'octubre per a celebrar el nostre primer festival de tardor.
    Disfrutarem de la mà d'alguns clubs de patinatge de la comarca, com són el Club patí Voltregà i l'APA Folgueroles, també tindrem alguns balls individuals de gran nivell!!
    Vinga que us hi esperem a tots!!
Darrera actualització: 27.03.2019 | 10:44

Opcions

Darrera actualització: 27.03.2019 | 10:44